تاثیر چاقی بر سلامت روان
چاقی یک بیماری شایع و جدی است که متاسفانه امروزه بسیاری از افراد را درگیر کرده است. تاثیر چاقی بر سلامت روان یکی از عوارض چاقی است.
چاقی میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای جسمی از جمله دیابت نوع ۲، حمله قلبی، سکته و سرطانهای خاص را افزایش دهد.
شاید اغلب تصور کنند که چاقی میتواند منجر به ظاهری ناخوشایند یا مشکلات و بیماریهای جسمی شود؛ اما، باید به شما بگوییم که تنها به این موارد ختم نمیشود. متاسفانه بر سلامت روان نیز تاثیر میگذارد و اثرات مخربی دارد.
در نتیجه، در صورتی که چاقی هستید، باید راهکارهایی مانند اسلیو معده در کرج جهت لاغری و جلوگیری از این عوارض را در نظر داشته باشید.
به چه افرادی چاق گفته میشود؟
قبل از هر چیز بهتر است توضیح دهیم که به چه کسانی دقیقا چاق گفته میشود. شاخص توده بدنی یا BMI روشی دقیق برای مشخص کردن چاقی است.
- کم وزنی: کمتر از ۱۸.۵
- محدوده سالم: ۱۸.۵ تا ۲۴.۹
- اضافه وزن: ۲۵.۰ تا ۲۹.۹
- چاق: بیش از ۳۰.۰
اگر BMI شما در دسته اضافه وزن یا چاقی قرار میگیرد، در واقع وزن شما بیشتر از آن چیزی است که باید بر اساس قد باشد.
داشتن BMI بالاتر از محدوده سالم به طور قابل توجهی خطر ابتلا به مشکلات مرتبط با سلامتی را افزایش میدهد. همانطور که گفتیم علاوه بر ایجاد مشکلات جسمی، تاثیر چاقی بر سلامت روان را نیز به دنبال دارد.
نحوه تاثیر چاقی بر سلامت روان چگونه است؟
چندین مطالعه تحقیقاتی نشان دادهاند که چاقی بر سلامت روان تاثیر میگذارد و منجر به اختلالات رفتاری و اضطراب میشود.
در واقع به این معنی که اگر چاق هستید، ممکن است از مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب رنج ببرید.
یکی از سوالاتی که در این مواقع پیش میآید این است که آیا مشکلات مرتبط با سلامت روان نیز باعث چاقی میشود؟ رابطه بین سلامت روان و چاقی از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
برای برخی از افراد مشکلات روانی میتواند منجر به پرخوری شود. در واقع غذا خوردن برای آنها راهی برای مقابله با استرس است که در نهایت افزایش وزن و چاقی را به همراه دارد.
اما، برای برخی دیگر چاقی ممکن است باعث مشکلات روانی شود. اضافه وزن باعث میشود که فرد احساس منفی نسبت به خودش داشته باشد.
همچنین این شرایط قضاوت دیگران را نیز به دنبال دارد که میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس شود. افرادی که چاق هستند شرکت در فعالیتهای جمعی برایشان مشکل است و مقابله با احساس منفی را سختتر میکند.
علاوه بر این، چاقی با مشکلات جسمی و درد بیشتر مرتبط است که میتواند در نهایت استرس را افزایش دهد.
چه مشکلاتی از سلامت روانی با چاقی مرتبط هستند؟
چاقی بر سلامت روان شامل مشکلاتی از جمله اضطراب، افسردگی و اختلال دو قطبی تاثیرگذار است:
اضطراب
اضطراب نوعی اختلال در سلامت روان است که فرد دچار نگرانی زیادی میشود. این اختلال در بسیاری از افراد با اضافه وزن مشاهده میشود که شامل اضطراب فراگیر، اختلال پانیک و اختلال اضطراب اجتماعی است.
برای اطلاعات بیشتر مقاله رابطه استرس و چاقی را مطالعه کنید. در ادامه هر یک از این موارد را توضیح خواهیم داد:
اضطراب فراگیر
نگرانی بیش از حد فردی در خصوص چندین بخش زندگی است.
اختلال اضطراب اجتماعی
این اختلال زمانی رخ میدهد که نگرانی فرد عمدتا بر تعاملات اجتماعی با افراد دیگر است.
اختلال پانیک
این اختلال در اغلب مواقع در کنار سایر اختلالات اضطرابی رخ میدهد. این افراد حملات پانیک را تجربه میکنند که دورههایی از اضطراب شدید است که علائمی مانند درد قفسه سینه، سرگیجه و تنگی نفس را به همراه دارد.
علت دقیق این موضوع مشخص نیست که چرا افرادی که اضافه دارند احتمال اضطرابشان بیشتر است. ممکن است اضطراب آنها به دلیل مسائلی باشد که با آن مواجه هستند مانند:
- قضاوت
- مشکلات مرتبط با سلامتی
- عدم اعتماد به نفس
افسردگی
افسردگی یک اختلال رفتاری است که شامل غم و اندوه، عدم علاقه به انجام هر فعالیتی یا سرگرمیها و احساسات منفی نسبت به خود است.
افزایش اشتها و افزایش وزن از علائم رایج افسردگی است که میتواند افراد افسرده را در معرض خطر ابتلا به چاقی قرار دهد. ارتباط بین چاقی و افسردگی بیشتر در دختران نوجوان مشاهده میشود.
برخی از مطالعات نشان داده است که این رابطه میتواند به صورت برعکس نیز باشد، به این صورت که افسردگی منجر به چاقی نیز میشود.
علاوه بر این، احساس افسردگی باعث انرژی کم و انگیزه کم برای انجام فعالیت بدنی شود که در نهایت منجر به افزایش وزن خواهد شد.
بیشتر بخوانید: رابطه افسردگی و چاقی
اختلال دو قطبی
این مورد نیز از دیگر اختلال رفتاری است که شامل جنون و افسردگی است. در طی مدت جنون فرد حداقل به مدت ۱ هفته بیشترین میزان جنون را تجربه میکند. از علائم دیگر آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس اغراقآمیز در خصوص تواناییهای خود
- افزایش انرژی و ایجاد اختلال در خواب
- افکار رقابتی
- رفتارهای بدون فکر
رابطه بین چاقی و اختلال دو قطبی مشخص نیست. از عوارض جانبی داروهای این بیماری میتوان به افزایش اشتها اشاره کرد که باعث افزایش وزن خواهد شد.
چاق بودن و ابتلا به اختلال دو قطبی نگرانکننده است؛ زیرا، چنین عوارضی را به همراه دارد:
- تعداد دفعات بیشتر جنون و افسردگی
- افسردگی شدیدتر
- افکار خودکشی
- مقاومت در برابر درمان
نکاتی جهت بهبود سلامت جسمی و روانی
همانطور که از تاثیر چاقی بر سلامت روان گفتیم، ارتباط مستقیمی بین وزن و سلامت جسمی وجود دارد. با ایجاد تغییرات خاصی در سبک زندگی، میتوانید سلامت روان و جسمی داشته باشید:
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- خواب کافی داشته باشید.
- حدود ۳ ساعت در هفته ورزش کنید.
- استرس خود را به حداقل برسانید.
- غذا خوردن آگاهانه را تمرین کنید.
کاهش وزن بدون از دست دادن آرامش ذهنی
گاهی کاهش وزن، بر ذهن و همچنین بدن فشار وارد میکند. همانطور که وزن کاهش مییابد، سطح انرژی در بدن نیز کم میشود و در نهایت در طول کاهش وزن احساس تنبلی و خستگی میکنید و نسبت به زمانی که برای اولین بار شروع به ورزش کردهاید، تمایل کمتری به ورزش کردن دارید.
این موارد به آرامش ذهنی همراه با کاهش وزن کمک میکند:
- غذاهای کامل مصرف کنید.
- از خوردن میان وعده بین وعدههای غذایی خودداری کنید.
- خواب کافی داشته باشید.
- آگاهانه غذا بخورید.
- تمرینات کافی انجام دهید.
چگونه چاقی بر اعتماد به نفس کودک تاثیر میگذارد
اگر کودکی مبتلا به چاقی باشد، احتمال اینکه نسبت به همسالان خود اعتماد به نفس کمتری داشته باشد، بسیار زیاد است.
عزت نفس پایین کودک باعث میشود که نسبت به بدن خود احساس شرم کند. عدم اعتماد به نفس او منجر به عملکرد ضعیف در تحصیلاتش نیز میشود.
کاهش وزن و تقویت سلامت روان
کاهش وزن مزیتهای زیادی را برای شما به همراه خواهد داشت که یکی از این موارد تقویت سلامت روان است. از فواید روانی کاهش وزن میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- عزت نفس بیشتر
- اعتماد به نفس بیشتر
- احساس بهتر در محل کار
- احساس شادی بیشتر
- تبدیل به فرد اجتماعی