
چه ارتباطی بین چاقی و کلسترول وجود دارد
چاقی و کلسترول، خطرات مرتبط با مشکلات قلبی و عروقی را به همراه دارد. کلسترول یک حالت مومی شکل دارد که بدن برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد.
احتمال ابتلا به کلسترول بالا در هر فردی وجود دارد؛ اما اضافه وزن یکی از موارد مهمی است که میتواند منجر به افزایش سطح کلسترول شود.
کلسترول توسط کبد تولید میشود که بدن با استفاده از آن برای ساخت سلولها، ویتامینها و هورمونها نیز استفاده میکند.
برخی از غذاها حاوی کلسترول هستند. مصرف بیش از حد چربیهای ترانس یا اشباع سطح کلسترول را در بدن افزایش میدهد.
کلسترول اضافی میتواند در تنگ شدن عروق کرونری، تنگی و سخت شدن شریانها نقش داشته باشد که در نهایت منجر به درد در قفسه سینه، حمله قلبی و در نهایت سکته میشود.
در این مقاله قصد داریم در خصوص ارتباط بین افزایش وزن و بالا رفتن کلسترول اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
ارتباط بین چاقی و کلسترول
به طور کلی دو نوع کلسترول وجود دارد؛ کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، به عنوان کلسترول بد شناخته میشود و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) به عنوان کلسترول خوب شناخته میشود.
بالا بودن سطح LDL منجر به افزایش پلاک در شریانها و در نهایت بیماری قلبی میشود. در حالی که میزان مناسب HDL، خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. HDL کلسترول را از شریانها به کبد منتقل میکند.
بر اساس مطالعاتی که در این باره انجام گرفته، مشخص شده که کلسترول بالا میتواند در هر فردی ایجاد شود با این حال اضافه وزن ممکن است با افزایش LDL و کاهش HDL، همراه باشد.
تحقیقات نشان میدهد که کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن ممکن است به طور قابل توجهی سطح کلسترول LDL را در افرادی که در معرض خطر مشکلات قلبی و عروقی هستند، کاهش دهد.
مطالعات دیگر نشان میدهد که کاهش وزن ۱ تا ۳ درصد سطح کلسترول HDL را بهبود میبخشد. با اقداماتی از جمله اسلیو معده در کرج و بای پس معده میتوانید کاهش وزن چشمگیری داشته باشید.
علت کلسترول بالا چیست؟
برخی از افراد به صورت ژنتیکی دچار کلسترول بالا هستند که به این دسته از افراد هیپرکلسترولمی خانوادگی میگویند.
با این حال افراد میتوانند با رعایت به چند نکته از احتمال ابتلا به کلسترول بالا جلوگیری کنند که این موارد به شرح زیر است:
- رژیم غذایی سرشار از چربیهای اشباع شده و ترانس، سدیم، قندهای افزوده شده و غذاهای فراوری شده
- سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود
- اضافه وزن
- بی تحرکی و عدم فعالیت بدنی
- سندرم متابولیک (این مورد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش میدهد)
بیشتر بخوانید: درمان دیابت با کاهش وزن
افزایش سطح کلسترول چه علائمی دارد؟
کلسترول بالا معمولا هیچ علائمی ایجاد نمیکند. با این حال اگر سطح کلسترول بسیار بالا باشد، ممکن است برآمدگیهایی از چربی روی پوست و حلقههای خاکستری-سفید در اطراف قرنیه چشم وجود داشته باشد.
چنین علائمی در افرادی که هیپرکلسترولمی خانوادگی دارند، بسیار شایعتر است. به طور کلی پزشک میتواند سطح کلسترول را با آزمایش خون مورد بررسی قرار دهد.
کلسترول بالا چه درمانی دارد؟
برای اینکه بتوانید کلسترول بد را در بدن کاهش دهید، پزشکان توصیههایی برای شما دارند که در ادامه این موارد را ذکر خواهیم کرد:
کاهش وزن
اگر جز آن دسته از افرادی هستید که اضافه وزن زیادی دارید، باید با مراجعه به فوق تخصص جراحی چاقی در کرج به فکر کاهش وزن باشید.
چرا که چاقی نه تنها منجر به افزایش کلسترول میشود، بلکه زمینه ساز بسیاری از بیماریهاست.
افزایش فعالیت بدنی
ورزش هوازی با شدت متوسط ۱۵ دقیقه در هفته مانند دوچرخه سواری، شنا یا پیاده روی سریع به افراد پیشنهاد میشود.
رژیم غذایی سالم
منظور از رژیم غذایی سالم طیف وسیعی از میوهها، سبزیجات تازه، غلات کامل، آجیل، مرغ بدون چربی و ماهی است. باید مصرف مواد غذایی زیر را کاهش دهید:
- گوشت قرمز
- غذاهای فرآوری شده
- نمک
- قندهای اضافه شده
- غذاهای سرخ شده
- چربیهای اشباع و ترانس
گاهی علاوه بر این مواردی که به بیمار توصیه میشود، در صورت نیاز دارو نیز تجویز میشود تا از هرگونه عارضه احتمالی جلوگیری شود.
کلام آخر
امکان ایجاد کلسترول بالا در هر فردی وجود دارد؛ اما، افرادی که دچار افزایش وزن هستند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. به طور کلی عوامل زیر میتواند احتمال ایجاد این بیماری را دو چندان کند:
- مصرف سیگار
- اضافه وزن
- سبک زندگی بی تحرک
- رژیم غذایی سرشار از چربیهای اشباع شده
با رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و حفظ وزن متعادل میتوانید به کاهش کلسترول بدن کمک کنید. گاهی اوقات افراد به مصرف داروهایی مانند استاتین نیز نیاز خواهند داشت.