عوارض افزایش وزن

آپنه خواب ناشی از چاقی

آپنه خواب ناشی از چاقی یک اختلال نسبتا شایعی است که افراد هنگام خواب دچار مشکل تنفسی می‌شوند. آپنه خواب که همان مختل شدن تنفس است، به دلیل مسدود شدن راه هوایی فوقانی ایجاد می‌شود.

راه هوایی اینگونه افراد به طوری است که گویا با نی تنفس می‌کنند. چاقی یکی از موارد بسیار مهمی است که باعث ایجاد آپنه خواب می‌شود.

در واقع چاقی نه تنها منجر به آپنه خواب می‌شود، بلکه علائم را نیز بدتر می‌کند و اثرات مخرب بیشتری ایجاد خواهد کرد.

این شرایط نیز می‌تواند منجر به بی خوابی در افراد شود که زمینه‌ای برای افزایش وزن بیشتر خواهد بود و آن را به یک چرخه معیوب تبدیل می‌کند.

بهترین راهکارهای درمانی که برای آپنه خواب ناشی از چاقی برای افراد در نظر گرفته شده است، کاهش وزن است.

در صورتی که با راهکارهای طبیعی موفق به کاهش وزن نشده‌اید، به فوق تخصص جراحی چاقی در کرج مراجعه کنید تا بهترین راهکار برای کاهش وزن برای شما در نظر گرفته شود.

چگونه افزایش وزن منجر به آپنه خواب می‌شود؟

چندین بیماری می‌تواند احتمال ابتلا به آپنه خواب را افزایش دهد؛ اما، افرادی که چاق هستند، بیشتر دچار آپنه خواب می‌شوند.

در واقع اضافه وزن منجر به ایجاد چربی در گردن می‌شود، چربی که در حلق فرد وجود دارد، راه هوایی فوقانی را هنگام خوابیدن مسدود می‌کند. به همین جهت خر و پف یکی از شایع‌ترین علائم آپنه خواب است.

هوا از طریق راه هوایی محدود فشرده می‌شود و باعث ایجاد صدای بلند هنگام خواب خواهد شد. علاوه بر این، افزایش چربی در ناحیه شکم نیز می‌تواند دیواره قفسه سینه را فشرده کند و حجم ریه را کاهش دهد.

این کاهش ظرفیت ریه، جریان هوا را نیز کاهش می‌دهد و باعث می‌شود که راه هوایی فوقانی در طول خواب مسدود شود.

هرچه شاخص توده بدنی افراد بیشتر باشد، احتمال ایجاد آپنه خواب نیز در آنها افزایش پیدا خواهد کرد.

آپنه خواب

از دیگر علل کمتر شایع که منجر به آپنه خواب می‌شود به شرح زیر است:

  • لوزه‌های بزرگ
  • گلو باریک
  • اختلالات غدد درون ریز مانند دیابت و بیماری تیروئید
  • ریفلاکس اسید
  • بیماری‌های ریوی
  • مشکلات قلبی

با وجود این دلایل احتمالی؛ اما، در اغلب مواقع آپنه خواب ناشی از چاقی است.

آیا آپنه خواب منجر به افزایش وزن می‌شود؟

در حالی که سال‌هاست این مسئله اثبات شده که افزایش وزن می‌تواند منجر به آپنه خواب شود؛ اما، بسیاری از شواهد مبنی بر آن است که این ارتباط متقابل است.

در واقع به این دلیل که کمبود خواب با کاهش لپتین و افزایش گرلین مرتبط است و بیمار میل بیشتری به مصرف غذاهای پرکالری دارد. علاوه بر این، عدم خواب کافی منجر به پرخوری و در نهایت چاقی نیز می‌شود.

آپنه خواب می‌تواند انرژی لازم برای عملکرد صحیح بدن در افراد را کاهش دهد. خواب آلودگی در طول روز یکی از علائم شایع آپنه خواب است که ناشی از عدم خواب کافی ایجاد می‌شود.

شواهد نشان می‌دهد که خواب آلودگی بیش از حد ممکن است باعث شود مبتلایان به آپنه خواب در ساعات بیداری فعالیت بدنی کمتری داشته باشند.

تمامی این موارد شرایط بیمار از جمله افزایش وزن و آپنه خواب را بدتر خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: ارتباط کم خوابی و چاقی

عوارض افزایش وزن

اثرات آپنه خواب ناشی از افزایش وزن

افراد مبتلا به آپنه خواب، استراحت لازم و کافی ندارند. همچنین استرس زیادی را تجربه می‌کنند که می‌تواند تاثیرات منفی بر سیستم قلبی و عروقی، متابولیک و ریوی خود تجربه کنند.

چنین شرایطی برای افرادی که افزایش وزن دارند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد؛ زیرا، چاقی می‌تواند خطر مشکلات قلبی، ریوی و متابولیک را افزایش دهد و مشکلات آنها را تشدید می‌کند.

آپنه خواب و سلامت قلب و عروق

این بیماری می‌تواند به روش‌های مختلفی بر سیستم قلبی و عروقی فرد تاثیرگذار بگذارد. هر بار که یک وقفه تنفسی رخ می‌دهد، اکسیژن بدن کاهش می‌یابد. واکنش مبارزه یا گریز در بدن تحریک می‌شود.

هنگامی‌ که چنین حالتی رخ می‌دهد، فشار خون بالا می‌رود و ضربان قلب نیز افزایش پیدا می‌کند و منجر به آن می‌شود که فرد از خواب بیدار شود تا بتواند راه تنفسی خود را باز کند.

این چرخه بارها در طول شبانه روز برای فرد ایجاد می‌شود. افزایش و کاهش سطح اکسیژن خون التهاب ایجاد می‌کند که باعث تجمع پلاک در رگ‌های خونی می‌شود و مشکلاتی مانند حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا را به همراه دارد.

همچنین آپنه خواب می‌تواند سطح دی اکسید کربن و گلوکز خون را افزایش دهد. بخشی از سیستم عصبی را که ضربان قلب و جریان خون را کنترل می‌کند، مختل می‌شود، مقاومت به انسولین را افزایش می‌دهد، در نتیجه جریان اکسیژن و دی اکسید کربن را تغییر می‌دهد.

به طور کلی آپنه خواب ناشی از چاقی چنین تاثیراتی را به همراه دارد:

  • فشار خون بالا
  • فیبریلاسیون دهلیزی و سایر آریتمی‌ها
  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی و حملات ایسکمیک گذرا
  • بیماری عروق کرونر قلب
  • دیابت نوع ۲
  • سندرم متابولیک (چاقی، فشار خون بالا، دیابت و دیس لیپیدمی)

اثرات آپنه خواب ناشی از افزایش وزن

آیا با کاهش وزن می‌توان آپنه خواب را درمان کرد؟

درمان آپنه خواب با اصلاح سبک زندگی قطعا درمان خواهد شد. یکی از مهم‌ترین و قطعی‌ترین درمانی که می‌توان برای این اختلال در نظر گرفت، کاهش وزن و داشتن وزنی متناسب است.

با انجام اسلیو معده در کرج می‌توانید به وزن ایده‌آل خود دست پیدا کنید. با کاهش وزن، تجمع چربی در نواحی تنفس کاهش می‌یابد که به محدود شدن جریان هوا کمک می‌کند.

همچنین با کاهش چربی در شکم، حجم ریه‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند و تنفس را بهبود می‌بخشد.

کاهش وزن عوارض ناشی از آپنه خواب مانند خواب آلودگی را در طول روز کاهش می‌دهد.

تمامی عوارض و بیماری‌های مزمن مانند بیماری قلبی، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و دیابت نیز کنترل و درمان می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *