رابطه استرس و چاقی؛ آیا استرس باعث چاقی میشود؟
در این مقاله قصد داریم به سوال همیشگی شما یعنی رابطه استرس و چاقی و اینکه آیا استرس باعث چاقی میشود یا خیر پاسخ دهیم.
متاسفانه امروزه اغلب افراد دچار استرس و اضطراب هستند. داشتن استرس و اضطراب میتواند عارضههای متفاوتی را در افراد ایجاد کند که یکی از این موارد چاقی است.
اگر قصد کاهش وزن دارید یا اینکه میخواهید از چاقی جلوگیری کنید، باید به نکات مرتبط با کنترل استرس توجه داشته باشید. در ادامه مقاله توضیحات لازم در خصوص تاثیر استرس بر چاقی را برای شما ذکر خواهیم کرد.
استرس چه تاثیراتی را در بدن میگذارد؟
شاید در ابتدا که دچار استرس میشوید، متوجه تاثیرات آن روی بدن خود نشوید؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید که استرس میتواند تاثیرات قابل توجهی در شما ایجاد کند. معمولا تاثیراتی از جمله انقباض عضلات، سردرد، خستگی بیش از حد، ایجاد مشکلات روحی و روانی و… در فرد ایجاد میکند.
در اغلب مواقع تاثیرات استرس را بلافاصله متوجه میشوید. گاهی برخی از واکنشهای استرس ممکن است زمان بر باشد؛ اما در نهایت متوجه آن میشوید: مانند افزایش استرس.
پزشک متخصص چاقی در کلینیک چاقی و زیبایی البرز در این باره میگوید زمانی که فرد دچار استرس میشود، سطح کورتیزول در بدن افزایش پیدا میکند. کورتیزول هورمون استرس است که توسط غدد فوق کلیه آزاد میشود. حال اگر استرس همیشگی باشد، بیش از حد در معرض هورمون کورتیزول قرار خواهید گرفت.
افزایش این هورمون میتواند منجر به افزایش اشتها شود، به همین جهت افرادی که دچار استرس مداوم هستند، اشتهای بیشتری دارند.
هربار که دچار استرس میشوید، غدد فوق کلیوی آدرنالین و کورتیزول ترشح میکند و در نهایت گلوکز در جریان خون آزاد میشود. در واقع این پروسه به دلیل دوری از یک موقعیتی خطرناک رخ میدهد.
کورتیزول و قند
از آنجایی که مواد غذایی قندی سریعا به بدن انرژی میدهد، هنگام استرس اولین چیزی است که هوس مصرف آن را میکنید. بدن تمایل زیادی به ذخیره قند دارد به خصوص زمانی که در حالت استرس قرار دارید.
این انرژی وارد شده به بدن به صورت چربی در شکم ذخیره میشود که دفع آن بسیار سخت است.
کورتیزول و متابولیسم
حتی زمانی که غذاهای سرشار از چربی و قند نخورید، کورتیزول متابولیسم شما را کُند کرده و طبیعتا روند کاهش وزن نیز کند خواهد شد.
طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده افرادی که روز استرسزایی را تجربه کرده بودند، کالری کمتری نسبت به افراد دیگر سوزانده بودند. همچنین افراد همراه با استرس انسولین بالاتری داشتند، در واقع هورمونی که به ذخیره چربی کمک میکند.
استرس و در پی آن افزایش وزن، چه خطراتی را برای افراد به همراه دارد؟
زمانی که فردی دچار استرس بیش از حد شود، کنترل کردن چنین شرایطی برای او دشوار میشود و عواقب جدیتری را به همراه خواهد داشت. مشکلاتی از قبیل افسردگی، فشار خون بالا، بی خوابی، بیماریهای قلبی، استرس و چاقی، همگی این موارد میتواند نتیجه استرس مزمن درمان نشده باشد.
مشکلات مرتبط با افزایش وزن عبارتند از:
- فشارخون بالا
- دیابت
- بیماری قلبی
- سکته
- مشکلات مرتبط با تولید مثل
- افزایش درد مفصل
علاوه بر این، شواهدی مبنی بر اینکه چاقی با بیماریهایی از جمله سرطان لوزالمعده، روده بزرگ، پستان و کلیه مرتبط است، وجود دارد. در نهایت باید به این نکته توجه داشته باشید، در صورتی که سلامت روان شما تحت تاثیر قرار بگیرد، میتواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد.
چگونه افزایش وزن ناشی از استرس تشخیص داده میشود؟
تنها راهی که میتوانید متوجه شوید افزایش وزن شما با استرس مرتبط است یا خیر، مراجعه به پزشک است. در واقع پزشک با پرس و جو در خصوص شرح حال بیماری و سایر موارد احتمالی مانند مشکلات تیروئید به خوبی تشخیص خواهد داد.
راهکارهایی جهت کاهش استرس
همه ما ممکن است در طول روز دچار استرس شویم، که گاهی اوقات مقطعی است و برطرف میشود؛ اما در صورتی که چنین مشکلی بارها در طول روز سراغ شما میآید، باید به چنین نکاتی توجه داشته باشید:
- به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- خارج از منزل بروید و از طبیعت لذت ببرید.
- تغذیه سالم را برای خود در نظر داشته باشید.
- به مدت ۱۰ دقیقه تمرینات یوگا انجام دهید.
- از خانواده خود برای داشتن آرامش و دوری از استرس کمک بخواهید.
- مدیتیشن را تمرین کنید.
- در طول روز به موسیقی گوش دهید.
- کتاب بخوانید.
- شبها زودتر بخوابید.
- با خودتان مهربان باشید.
- به مواردی که منجر به استرس شما میشود، نه بگویید.
- با حیوانات خانگی خود را سرگرم کنید.
- ۱۰ دقیقه نفس عمیق بکشید.
- از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید.
درمان افزایش وزن ناشی از استرس
زمانی که افزایش وزن شما ناشی از استرس باشد، حتما نیاز به مراجعه به پزشک خواهید داشت. ممکن است چندین پزشک برای درمان شما همکاری کنند. در ابتدا باید مشاوره انجام دهید تا استرس کنترل شود.
در خصوص کاهش وزن زمانی که به پزشک چاقی مراجعه میکنید، ابتدا توصیهای که برای شما دارند، این است که بتوانید با روشهای ابتدایی مانند ورزش و تغذیه سالم کاهش وزن داشته باشید.
چنانچه بیمار با روشهای ابتدایی که پزشک توصیه میکند، قادر به کاهش وزن نباشد، متخصص چاقی راهکارهای مختلفی را بسته شرایط بیمار در نظر میگیرد که این موارد میتواند شامل جراحی اسلیو معده در کرج، جراحی بای پس معده در کرج و… باشد. پس از انجام این اعمال جراحی پس از مدت کوتاهی متوجه کاهش وزن خود خواهید شد.
افراد مبتلا به استرس شدید ممکن است با مشکلات و بیماریهایی مواجه شوند که این موارد به شرح زیر است:
- بیماری قلبی
- مسائل گوارشی
- کم خوابی
- فشار خون بالا
- اختلال شناختی
- اضطراب
- افسردگی
- دیابت
- سکته
- و سایر بیماریهای مزمن
عادتهای غذایی مبتنی بر استرس
افرادی که دچار استرس میشوند، تمایل به مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری دارند. علاوه بر این هنگام استرس، نسبت به زمانی که در حالت آرامش قرار دارند، چربی بیشتری در بدن ذخیره میکنند.
بهطور کلی شما با تجربه استرس متوجه تحت تاثیر قرار گرفتن عادت غذایی خود میشوید که به دنبال آن قطعا چاقی، پرخوری و استرس را تجربه خواهید کرد.
کلام آخر
استرس مزمن میتواند منجر به افزایش وزن شود؛ اما، جای نگرانی نیست. روشهای سادهای وجود دارد که میتوانید استرس خود را کنترل کنید. با ورزش منظم، تغذیه سالم، مراقبه، کاهش فعالیتهای روزمره و.. میتوانید استرس خود را تا حد زیادی کاهش دهید و در نهایت وزن خود را کنترل کنید.