تاثیرات چاقی بر بدن
تاثیرات چاقی بر بدن بر بدن زیاد است و افراد چاق، بیش از سایرین بیماریهای مختلفی را تجربه میکنند. در واقع بیماریهایی که ناشی از اضافه وزن وجود دارد، میتواند هر قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد از جمله:
- مغز
- عروق خونی
- قلب
- کیسه صفرا
- کبد
- استخوانها
- مفاصل
در ادامه این مقاله مشکلات احتمالی را که ناشی از چاقی در افراد ایجاد میشود، برای شما ذکر خواهیم کرد.
سیستم عصبی
اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش میدهد، در واقع در این حالت جریان خون به مغز مسدود میشود.
بنابراین سکته مغزی یکی از تاثیرات چاقی بر بدن است. علاوه بر این، افزایش وزن یا چاقی تاثیر زیادی روی روان فرد خواهد گذاشت. بیمار پس از مدتی متوجه افسردگی، عدم اعتماد به نفس و… خواهد شد.
دستگاه تنفسی
چربی ذخیره شده در اطراف گردن میتواند منجر به کوچک شدن راه هوایی شود که به طبع تنفس را هنگام شب دشوار خواهد کرد، به این حالت از تنفس آپنه خواب میگویند.
در حقیقت در افراد مبتلا به آپنه خواب، تنفس برای مدت کوتاهی متوقف شود و این یکی از تاثیرات چاقی بر بدن است.
دستگاه گوارش
در اغلب مواقع افراد چاق، مشکلی به نام بیماری رفلاکس معده را تجربه میکنند. رفلاکس معده زمانی رخ میدهد که اسید معده به مری نشت کند.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتباط افزایش وزن و رفلاکس معده را مطالعه کنید.
علاوه بر این، چاقی خطر ابتلا به سنگ صفرا را نیز افزایش خواهد داد. این حالت زمانی ایجاد میشود که صفرا در کیسه صفرا جمع شده و سفت میشود. چنین شرایطی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
گاهی چربی در اطراف کبد جمع میشود و منجر به آسیب کبدی، ایجاد بافت اسکار و حتی نارسایی کبدی خواهد شد.
یکی از روشهایی که میتوان برای درمان رفلاکس معده در افراد چاق در نظر داشت انجام اسلیو معده در کرج است.
سیستم قلبی عروقی و غدد درون ریز
در افراد مبتلا به چاقی، قلب باید بیشتر فعالیت کند تا خون را در سراسر بدن پمپاژ کند. به طبع این حالت عوارضی مانند فشار خون بالا را ایجاد میکند. فشار خون بالا نیز عامل اصلی در ایجاد سکته مغزی است.
بنابراین تاثیر چاقی بر فشار خون را باید بسیار جدی بگیرید. همچنین چاقی، سلولهای بدن را در برابر انسولین مقاوم میکند.
انسولین هورمونی است که قند را از خون به سلولهای شما منتقل خواهد کرد، قسمتی که برای انرژی بدن مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر بدن شما نسبت به انسولین مقاومت داشته باشد، قند توسط سلولها جذب نمیشود و در نتیجه قند خون افزایش پیدا خواهد کرد.
این امر خطر ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد، در این حالت قند خون شما بیش از حد طبیعی بالاست.
دیابت نوع ۲ با طیف وسیعی از بیماریهای دیگر مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی، سکته مغزی، قطع عضو و نابینایی همراه است.
مشکلاتی از قبیل فشار خون بالا، کلسترول بالا و قند خون بالا همراه با چربی اضافی بدن میتواند منجر به سخت شدن رگهای خونی که خون را به قلب منتقل میکند، شود.
چنین شریانهای سختی در نهایت منجر به حمله قلبی و سکته مغزی میشود. دیابت و فشار خون بالا از علل شایع بیماری مزمن کلیه است.
اندام تولید مثل
چاقی میتواند بارداری را برای خانمها دشوار کند. همچنین خطر ابتلا به عوارض بارداری در این دسته از افراد بیش از سایر افراد است.
سیستمهای اسکلتی و عضلانی
چاقی منجر به کاهش تراکم استخوان و توده عضلانی میشود. در پی این بیماری افزایش خطر شکستگی، ناتوانی جسمی، مقاومت به انسولین و… افزایش خواهد یافت.
علاوه بر این اضافه وزن و چاقی فشار زیادی را به مفاصل وارد میکند و منجر به درد و سفتی میشود.
پوست
گاهی مشکلات و حساسیتهای پوستی در جایی که چربی در پوست تجمع میکند، ایجاد میشود. همچنین گاهی مشکلی به نام «آکانتوز نیگریکانس» ایجاد خواهد شد. این بیماری با تغییر رنگ و ضخیم شدن پوست در چین و چروکها مشخص میشود.
مشکلات دیگری که چاقی روی بدن میگذارد:
احتمال بیماریهای سرطان از جمله آندومتر، کبد، کلیه، دهانه رحم، روده بزرگ، مری و لوزالمعده افزایش پیدا میکند. در حقیقت با افزایش شاخص توده بدنی خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا میکند.
کلام آخر
چاقی و افزایش وزن در هر قسمت از بدن تاثیر میگذارد. هر مقدار که کاهش وزن داشته باشید، میتوانید احتمال این بیماریهایی را که برای شما ذکر کردیم، کاهش دهید.
در نهایت باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید و به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید. همچنین فعالیتهای روزانه را فراموش نکنید.
گاهی برخی از افراد حتی با چنین راهکارهایی نتیجه اثر بخشی شاهد نیستند که در نهایت فوق تخصص جراحی چاقی راهکارهایی از جمله بای پس معده در کرج و اسلیو معده را در صورت داشتن شرایط لازمه پیشنهاد خواهد داد.