انواع رژیم لاغری
انواع رژیم لاغری وجود دارد که هر کدام با روشهای متفاوتی در نهایت منجر به کاهش وزن میشود. در برخی از رژیمها هدف کاهش اشتها افراد است و در برخی دیگر باید مصرف کربوهیدرات و چربیها محدود شود.
نمیتوان گفت که چه نوع رژیم غذایی برای چه افرادی مناسب است؛ چراکه، هر یک از این روشها برای برخی موثر و برخی دیگر اینگونه نیست.
در حقیقت هر فردی بسته به شرایط و اهدافی که دارد باید بهترین رژیم غذایی را برای خود در نظر داشته باشد.
در صورتی که انواع رژیمهای لاغری و تمرینات ورزشی جهت کاهش وزن موثر نباشد، پزشک اقداماتی جهت لاغری را مانند اسلیو معده در کرج، بای پس معده و… به افراد پیشنهاد میدهد. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با انواع رژیم لاغری موثر و محبوب آشنا کنیم.
رژیم پالئو
این رژیم لاغری بسیار قدیمی است. در این روش به افرادی که قصد کاهش وزن دارند، توصیه میشود که غذاهای کامل، سبزیجات، پروتئین بدون چربی، میوهها، مغزیجات و دانهها (مانند چیا) مصرف کنند.
همچنین میبایست از غذاهای فراوری شده مانند قند، لبنیات و غلات خودداری کنند. مشاهدات مبنی بر آن بوده است که این نوع رژیم لاغری میتواند منجر به کاهش وزن چشمگیر و کاهش اندازه دور کمر شود.
از دیگر مزایای این رژیم لاغری میتوان به کاهش خطر مشکلاتی همچون بیماریهای قلبی، کلسترول، قند خون، تری گلیسیرید و فشار خون اشاره کرد.
رژیم غذایی وگان
در این رژیم غذایی افراد باید کاملا گیاه خوار شوند و از مصرف محصولاتی مانند انواع گوشت، لبنیات، تخم مرغ و دیگر محصولات حیوانی خودداری کنند.
در این رژیم افراد بدون نیاز به شمارش کالری هنگام مصرف هر وعده غذایی شاهد کاهش وزن خود خواهند بود.
از آنجایی که این نوع رژیم بدون چربی و حاوی فیبر است، افراد شاهد کاهش سریع وزن خود خواهند بود. رژیم غذایی وگان منجر به کاهش خطر بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲ و مرگ زودرس میشود.
بیشتر بخوانید: درمان دیابت با کاهش وزن
نکته منفی که در خصوص این رژیم غذایی لاغری وجود دارد، این است که امکان دارد به دلیل عدم مصرف غذاهای حیوانی، مواد مغذی از جمله ویتامین B12، ویتامین D، ید، آهن، کلسیم، روی و اسیدهای چرب امگا ۳ کاهش یابد.
رژیم غذایی کم کربوهیدرات
این نوع رژیم غذایی محبوبیت زیادی در بین افراد دارد و بسیاری شاهد کاهش وزن خود با این رژیم لاغری هستند.
دستور این رژیم به این صورت است که باید از مصرف کربوهیدرات خودداری شود یا میزان مصرف آن را به حداقل برسد.
هدف اصلی این نوع رژیم لاغری این است که به جای استفاده از کربوهیدرات، از چربیهای بیشتری برای سوخت و ساز بدن استفاده کنید.
به طور کلی افراد باید مصرف کربوهیدراتها را محدود کرده و به جای آن مقادیر نامحدودی از پروتئین و چربی مصرف کنند.
مزیت این نوع رژیم لاغری این است که مصرف محدود کربوهیدرات منجر به کاهش اشتها میشود و فرد احساس گرسنگی کمتری خواهد داشت.
همچنین از بیماریهایی مانند تری گلیسیرید خون، کلسترول، قند خون و فشار خون جلوگیری میشود.
با این حال این نوع رژیم لاغری برای همه افراد مناسب نیست. با توجه به شرایط هر فرد بهترین نوع رژیم انتخاب خواهد شد.
ممکن است برخی از چاقیهای موضعی باشند و با روشهایی مانند عمل لیپوماتیک در کرج یا عمل ابدومینوپلاستی در کرج بتوان این مشکل را رفع کرد.
رژیم لاغری دوکان
این رژیم غذایی پروتئین بالا و کربوهیدرات کمی دارد که به چهار مرحله تقسیم میشود. در کاهش وزن دو مرحله وجود دارد و دو مرحله نگهداری یا حفظ وزن است.
مدت زمان باقی ماندن در هر مرحله به میزان کاهش وزن هر فرد بستگی دارد. هر مرحله الگوی غذایی خاصی دارد تا نتیجه موثری حاصل شود.
در این رژیم باید غذاهای سرشار از پروتئین مصرف شود. در مراحل دیگر سبزیجات غیر نشاستهای باید به رژیم اضافه شود و در نهایت مقدار کمی کربوهیدرات و چربی است.
این رژیم غذایی منجر به افزایش متابولیسم، کاهش هورمون گرسنگی گرلین و افزایش هورمون سیری خواهد شد. به طور کلی در این رژیم، مصرف چربی و کربوهیدرات به شدت محدود میشود.
مقالات مرتبط: بهترین رژیم غذایی برای لاغری
رژیم کم چربی
در این رژیم هدف کاهش مصرف چربی است. مطالعات نشان میدهد که این رژیم برای کاهش وزن در طولانی مدت بی اثر است.
برای داشتن یک رژیم غذایی کم چرب باید مصرف غذاهای گیاهی را افزایش و مصرف محصولات حیوانی را کاهش دهید.
این نوع رژیم غذایی میتواند خطر بسیاری از بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، کلسترول و مارکرهای التهابی را کاهش دهد.
در صورت داشتن این رژیم غذایی در طی طولانی مدت ممکن است اختلالاتی ایجاد شود چرا که چربیها نقش بسیار مهمی برای بدن دارند.
رژیم اتکینز
این نوع رژیم معروفترین رژیم لاغری کم کربوهیدرات است. در این رژیم تنها با پرهیز از کربوهیدرات میتوانید با مصرف هر مقدار پروتئین و چربی وزن کم کنید.
دلیل اصلی موثر واقع شدن رژیمهای کم کربوهیدرات در کاهش وزن، کاهش اشتهاست. در حقیقت با این رژیم شما کالری کمتری مصرف میکنید.
رژیم اتکینز منجر به کاهش وزن سریعتر نسبت به رژیمهای کم چربی میشود و میتواند در کاهش بیماریهای احتمالی مانند تری گلیسیرید خون، کلسترول، قند خون و فشار خون موثر باشد.
معمولا این نوع رژیم غذایی مشکلی ایجاد نمیکند. در صورتی که با رعایت رژیم غذایی موفق به کاهش وزن نبودید، پزشک ممکن است روشهایی مانند بای پس معده در کرج را به شما پیشنهاد بدهد.
رژیم HCG
این نوع رژیم جز آن دسته از رژیمهایی است که میتواند گزینه خوبی برای لاغری و در برخی مواقع خطرناک باشد. در رژیم HCG روزانه نیم کیلو تا یک کیلو کاهش وزن خواهید داشت.
در حقیقت به این صورت است که با این نوع رژیم میتوانید افزایش متابولیسم و کاهش چربی را بدون گرسنگی تجربه کنید. HCG هورمونی است که در اوایل بارداری در بالاترین میزان خود قرار دارد.
گاهی از این هورمون برای درمان باروری استفاده میکنند. این رژیم در سه مرحله انجام میگیرد:
- در مرحله اول شما شروع به مصرف مکملهای HCG میکنید.
- در مرحله دوم یک رژیم غذایی کم کالری تنها ۵۰۰۰ کالری همراه با قطره مکمل HCG را استفاده میکنید.
- در مرحله سوم مصرف HCG متوقف میشود و باید به تدریج مصرف مواد غذایی را افزایش دهید.
در این روش کاهش وزن، جز آنکه شما کاهش وزن دارید، مزایای دیگری برای شما ندارد. از نکات منفی این نوع رژیم میتوان به عوارضی مانند سردرد، خستگی و افسردگی اشاره کرد.
حتما قبل از انتخاب این رژیم با متخصصین این امر در کلینیک چاقی و زیبایی البرز مشورت داشته باشید.
رژیم غذایی زون
این نوع رژیم غذایی با گلیسمی پایین است و باید مصرف کربوهیدرات به حداقل برسد. در این رژیم توصیه میشود که بیشتر پروتئین و چربی مصرف شود. مصرف کربوهیدرات تنها مواردی که گلیسمی پایینی دارند، مانعی برای مصرف ندارد.
این رژیم برای کاهش التهاب ناشی از رژیم غذایی، کاهش وزن و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن ایجاد شده است.
به طور کلی در این رژیم باید در هر وعده غذایی یک سوم پروتئین، دو سوم میوه و سبزیجات و مقداری چربی گنجانده شود، همچنین روغنهای غیر اشباع مانند روغن زیتون، آووکادو و بادام مصرف شود.
مزایایی که افراد از این رژیم غذایی شاهد بودند شامل کنترل قند خون، کاهش سایز دور کمر و کاهش التهاب مزمن در افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
از نکات منفی که در خصوص این رژیم وجود دارد، این است که مصرف برخی از منابع کربوهیدراتهای سالم مانند موز و سیب زمینی محدود میشود.
رژیم فستینگ
در این رژیم باید طی زمان مشخصی از مصرف غذا خودداری کنید. روشهای متعددی از این رژیم وجود دارد که چند نمونه را برای شما ذکر خواهیم کرد:
روش ۱۶/۸
در این روش ۸ ساعت به صورت کنترل شده میتوانید وعده غذایی خود را از جمله صبحانه میل کنید و تا ۱۶ ساعت بعدی نباید هیچ چیزی بخورید.
روش فستینگ و غذا خوردن
در این روش به طور مثال دو روز در هفته را برای ناشتا بودن انتخاب میکنید، به این صورت که نباید دو روز پشت هم باشند.
طی این دو روز نباید غذایی مصرف کنید و مصرف غذای خود را به حداقل برسانید، در روزهای بعدی محدودیتی ندارید.
رژیم ۵:۲
دو روز غیر متوالی باید میزان مصرف مواد غذایی خود را در هفته به ۵۰۰ الی ۶۰۰ کالری محدود کنید و در ۵ روز باقی مانده میزان مصرف مواد غذایی را محدود نمیکنید.
رژیم جنگجو
در این روش باید مقدار کمی میوه و سبزیجات خام در طول روز مصرف کنید و یک وعده غذایی کامل هنگام شب بخورید.
به طور کلی ناشتا بودن یا همان روزهداری متناوب معمولا برای کاهش وزن در نظر گرفته میشود؛ زیرا، منجر به محدود شدن کالری به روش نسبتا آسان خواهد شد.
از مزایای این رژیم میتوان به کاهش مشکلات از قبیل مارکرهای التهابی، سطح کلسترول، تری گلیسیرید خون و قند خون اشاره کرد.
علاوه بر این، مشاهدات مبنی بر این بوده است که این نوع رژیم منجر به افزایش سطح هورمون HGH، بهبود حساسیت به انسولین، ترمیم سلول و تغییر ژن میشود.
با این حال که این نوع رژیم بسیار تاثیرگذار و بیخطر است؛ اما، برای همه افراد مناسب نیست. رژیم فستینگ این امکان را به افراد میدهد که بین غذا خوردن و روزهداری چرخهای وجود داشته باشد و شاهد کاهش وزن باشند.