heart disease

افزایش وزن و خطر ابتلا به بیماری قلبی

افزایش وزن و خطر ابتلا به بیماری قلبی با یکدیگر مرتبط هستند؛ اما، این نکته را در نظر داشته باشید که هر فردی که دچار اضافه وزن است، قطعا به بیمار قلبی مبتلا نخواهد شد. در واقع اضافه وزن می‌تواند فرد را مستعد ابتلا به این بیماری کند.  

روش و راهکارهایی در رابطه با کاهش وزن وجود دارد که می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. چنانچه راهکارهای طبیعی در رابطه با کاهش وزن موثر عمل نکرد، با مراجعه به متخصص جراحی لاغری می‌توانید با روش‌هایی از قبیل بای پس معده، جراحی اسلیو معده در کرج، عمل ابدومینوپلاستی در کرج و… کاهش وزن داشته باشید.

منظور از بیماری قلبی چیست؟

بیماری قلبی شرایط غیرعادی است که بر قلب و رگ‌های خونی قلب تاثیر می‌گذارد. انواع مختلفی از بیماری‌های قلبی وجود دارد؛ اما، رایج‌ترین این بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و آریتمی است. نکته‌ای که در این باره وجود دارد این است که کاهش ابتلا به بیماری قلبی با کاهش وزن ارتباط مستقیمی دارد.

چرا وزن زیاد برای قلب و عروق خطرناک است؟

اضافه وزن می‌تواند منجر به تجمع چربی‌ در شریان‌های رگ‌های خونی که خون را به اندام می‌رساند شود. اگر رگ‌های خونی که خون را به قلب می‌رساند دچار آسیب یا انسداد شود، حمله قلبی را به دنبال دارد.

در واقع این اضافه وزن و چاقی است که می‌تواند در تجمع چربی در شریان‌ها نقش داشته باشند، به همین منظور باید به میزان وزن خود توجه داشته باشید.

ارتباط بیماری‌های قلبی و افزایش وزن

بیماری‌های قلبی و افزایش وزن ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند؛ چراکه، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی با وزن شما مرتبط است. اگر اضافه وزن یا چاقی دارید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری باشید.

متخصصان چاقی در کلینیک چاقی و زیبایی البرز، اضافه وزن را عامل اصلی خطر بیماری‌های قلبی می‌دانند. هر مقدار اضافه وزن و چاقی، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد، به خصوص اگر چربی شکم زیادی وجود داشته باشد.

در نهایت، نتیجه تحقیقات به این صورت بوده است که چاقی خود‌به‌خود خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهد.

تاثیر کاهش وزن بر عملکرد قلب

کاهش وزن تاثیرات مثبتی در سلامت هر فردی دارد که در ادامه موارد مهم را برای شما ذکر خواهیم کرد.

رگ‌های خونی

کاهش وزن، در عملکرد قلب تاثیر مثبتی دارد. رگ‌های خونی، خون مورد نیاز قلب را برای پمپاژ تامین می‌کند. چنانچه اضافه وزن داشته باشید، چربی بیشتری در این نواحی وجود دارد و منجر به مسدود شدن رگ و حمله قلبی خواهد شد.

وزن خود را کاهش دهید تا خطر احتمال به این بیماری کاهش پیدا کند. علاوه بر این، افرادی که وزن متعادلی دارند، معمولا فشار خون متعادلی هم خواهند داشت.

اگر مبتلا به فشار خون هستید، با کاهش وزن می‌توانید مصرف داروهای خود را کاهش دهید و حتی دیگر نیاز به مصرف آنها نداشته باشید.

چنانچه با داشتن رژیم غذایی مناسب و انجام ورزش منظم به وزن ایده‌آل خود نرسیدید، با انجام جراحی چاقی در کرج می‌توانید لاغر شوید.

چربی خون

هنگامی که افزایش وزن داشته باشید، میزان چربی خون شما نیز قطعا تغییر خواهد کرد. متخصصین در این باره می‌گویند که اگر اقدام به کاهش وزن کنید، باعث کاهش تری گلیسیرید و کلسترول می‌شود. در حقیقت کلسترول مفید افزایش، کلسترول مضر و چربی در خون کاهش پیدا می‌کند.

لخته شدن خون

گاهی اوقات جریان خون کند می‌شود و می‌تواند باعث ایجاد لخته خون شود. زمانی که وزن متعادل و فشار خون نرمالی داشته باشید، خطر ایجاد لخته شدن خون کمتر خواهد بود.

حال هرچه کاهش وزن داشته باشید به این معنی است که خطر ایجاد لخته خون در قلب، ریه و مغز شما کاهش پیدا می‌کند.

چربی شکم

تجمع چربی در شکم برای قلب بسیار مضر است. تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نشان می‌دهد، حتی افرادی که وزن طبیعی و نرمالی دارند؛ اما، چربی زیادی در شکم‌شان تجمع کرده است، در معرض خطر این بیماری خطرناک قرار خواهند داشت.

کاهش وزن خطر بیماری قلبی را برای افراد دیابتی کاهش می‌دهد

نکته مهم دیگری که نیز وجود دارد، کاهش وزن می‌تواند به جلوگیری از مشکلات قلبی در افراد مبتلا به دیابت نیز کمک کند. دیابت و بیماری قلبی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

بیشتر بخوانید: درمان دیابت با کاهش وزن 

افرادی که قند خون بالایی دارند، اعصابی که قلب را کنترل می‌کند و همچنین به رگ‌های خونی دچار آسیب خواهد شد و هر دو مورد مشکلات قلبی را به همراه دارد.

حال شما زمانی که کاهش وزن تدریجی و دائمی داشته باشید، از هر یک از این موارد جلوگیری می‌شود.

محدوده وزن سالم برای قلب

برای اندازه‌گیری وزن سالم جهت عملکرد خوب قلب باید به روش BMI محاسبه کنید. وزن نرمال که برای سلامت عمومی بدن مناسب بوده و به عملکرد خوب قلب کمک می‌کند بین شاخص توده بدنی ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ است.

  • کمتر از ۱۸.۵: کمبود وزن
  • ۱۸.۵ تا ۲۴.۹: وزن نرمال
  • ۲۵ تا ۲۹.۹: اضافه زون
  • بالای ۳۰: چاقی

نکاتی جهت رسیدن به وزن متعادل برای جلوگیری از مشکلات قلبی

برای اینکه وزن متعادلی داشته باشید و بتوانید از بیماری‌های خطرناک از قبیل مشکلات قلبی جلوگیری کنید، باید سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر دهید. در ادامه نکات مهم در این باره را برای شما ذکر خواهیم کرد:

  • هیچ کدام از وعده‌های غذایی خود را حذف نکنید؛ چراکه، منجر به پرخوری شما در وعده‌های دیگر می‌شود. در عوض میزان وعده‌های غذایی را کمتر و تعداد میان وعده‌های خود را افزایش دهید.
  • حدود یک چهارم بشقاب شما باید شامل غذای بدون چربی مانند مرغ، ماهی و… باشد.
  • حداقل نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات غیر نشاسته‌ای مانند گوجه فرنگی، سالاد و سایر سبزیجات، کلم بروکلی، هویج و… پر کنید.
  • در صورت تمایل مقداری کمی میوه را با شیر کم چرب یا بدون چربی و همچنین ماست به عنوان میان وعده میل کنید.
  • غذاهای حاوی چربی اشباع را محدود کنید.
  • گوشت‌های بدون چربی را مصرف کنید.
  • روش‌های پخت و پز کم چربی مانند غذاهای کبابی انتخاب کنید.
  • از افزودنی‌هایی مانند سس و پنیر خودداری کنید.
  • از قند و مواد غذایی حاوی قند کمتر استفاده کنید.
  • از نوشیدنی‌های پرکالری مانند نوشابه، آبمیوه و الکل خودداری کنید.
  • فعال باشید و ورزش کنید
  • باید روزانه به مدت حداقل ۳۰ دقیقه فعالیتی مانند پیاده‌روی داشته باشید.
  • برای کاهش وزن خود برنامه داشته باشید، به عنوان مثال هنگام غذا خوردن یا مصرف میان وعده از بشقاب و لیوان‌های کوچک‌تر استفاده کنید.
  • حداقل هفته‌ای یکبار وزن خود را چک کنید تا در نهایت با توجه به این نکات به وزن ایده‌آل خود دست پیدا کنید.

بیشتر بخوانید: رابطه چاقی و سرطان

مزیت کاهش وزن برای قلب

همانطور که از ابتدای مقاله گفتیم چاقی یکی از عوامل اصلی در تضعیف عملکرد قلب است. با این حال نباید کاهش وزن خیلی سریع نیز داشته باشید؛ چرا که در این صورت نیز می‌تواند مشکلات قلبی را نیز تشدید کند.

طبق برنامه‌ای که متخصصین برای لاغری شما می‌دهند باید عمل کنید تا کاهش وزنی در مدت زمانی مطلوب داشته باشید. در ادامه مزیتی که کاهش وزن بر قلب شما دارد را ذکر خواهیم کرد:

کاهش وزن منجر به کاهش فشار خون می‌شود

اگر اضافه وزن داشته باشید، قلب شما باید به سختی کار کند تا خون در بدن پمپاژ داشته باشد. هرچه قلب پمپاژ سخت‌تری داشته باشد، منجر به افزایش فشار خون می‌شود.

فشار خون نیز می‌تواند منجر به مشکلات بینایی، سکته، آسیب کلیوی و همچنان بیماری قلبی شود. با کاهش وزن می‌توان فشار خون را نیز کاهش داد.

کاهش وزن باعث کاهش کلسترول می‌شود

چاقی باعث افزایش کلسترول می‌شود و کلسترول بالا نیز بیماری‌های قلبی را به دنبال دارد. این نکته را در نظر داشته باشید تنها اضافه وزن بر سطح کلسترول شما تاثیر نمی‌گذارد، عوامل دیگری از جمله ژن‌ها، هورمون‌ها و همچنین شرایط محیطی نیز می‌تواند بر سطح کلسترول تاثیرگذار باشد.

اگر دچار اضافه وزن هستند و مواد غذایی ناسالم مانند فست‌فود یا غذاهای فراوری شده مصرف می‌کنید، ممکن است در معرض خطر افزایش کلسترول باشید.

حال با کم کردن وزن، چربی در جریان خون تعادل پیدا می‌کند و به عملکرد بهتر قلب نیز کمک خواهد کرد.

کاهش وزن خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد

ارتباط بین دیابت نوع ۲ و چاقی به طور کامل مشخص نشده است اما شواهدی در خصوص ارتباط این دو مشاهده کرده‌اند. دیابت منجر به افزایش قند خون می‌شود و شما در معرض سکته قلبی و سکته مغزی قرار دارید.

شما با کاهش وزن می‌توانید سطح قند خون خود را کنترل کنید و از هرگونه مشکلات قلبی نیز جلوگیری کنید.

چه عواملی منجر به اضافه وزن می‌شود

عوامل زیادی می‌تواند در افزایش وزن نقش داشته باشد. در ادامه موارد تاثیرگذار را ذکر خواهیم کرد:

مصرف غذا و فعالیت بدنی

افرادی که کالری بیشتری نسبت به کالری دریافتی خود مصرف می‌کنند دچار اضافه وزن می‌شوند. چنین عدم تعادلی منجر به افزایش وزن می‌شود.

محیط پیرامون

  • عدم فضای کافی برای ورزش کردن
  • وعده‌های غذایی ناسالم
  • تبلیغات مواد غذایی ناسالم
  • عدم وجود میوه و سبزیجات تازه و کافی

ژنتیک

تحقیقات نشان می‌دهد که ژنتیک می‌تواند در چاقی نقش داشته باشد. در واقع چنین شرایطی فرد را مستعد به چاقی می‌کند.

شرایط پزشک و مصرف دارو

برخی از مشکلات هورمونی در چاقی نقش دارند مانند:

  • کم کاری تیروئید
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • سندرم کوشینگ. 

برخی از داروها نیز می‌تواند در افزایش وزن نقش داشته باشد مانند برخی از کورتیکواستروئیدها، داروهای تشنج و….

استرس و عدم خواب کافی

برخی از افراد هنگام بی‌حوصلگی، ناراحتی یا استرس بیش از حد تمایل به مصرف غذای بیشتری دارند. علاوه بر این مطالعات نشان داده است که هرچه افراد کمتر بخوابند احتمال چاقی بیشتر می‌شود. 

چنین شرایطی می‌تواند به این دلیل باشد هورمون‌هایی که در خواب ترشح می‌شوند به مصرف انرژی بدن و همچنین کنترل اشتها کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *