علت اصلی چاق شدن چیست؟
چاقی، یکی از بزرگترین مشکلاتی است که به تنهایی میتواند منجر به بروز بسیاری از عارضهها شود. در حقیقت چاقی میتواند علت اصلی ایجاد بیماریهایی از قبیل فشار خون بالا، افزایش قند خون و… باشد.
افرادی که دچار اضافه وزن هستند، نسبت به افرادی که وزن نرمالی دارند، بیشتر در معرض خطر بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ قرار دارند. طی دهههای گذشته تحقیقات زیادی در خصوص علت چاقی انجام گرفته است که در ادامه مقاله برای شما ذکر خواهیم کرد.
ژنتیک
یکی از عوامل بسیار مهمی که منجر به بروز چاقی در برخی از افراد میشود، ژنتیک است. اما، این نکته را به یاد داشته باشید، اینکه ژنتیک در چاقی تاثیر گذار است، به این معنی نیست که نمیتوانید از این عارضه جلوگیری کنید. به زبان سادهتر اگر بگوییم به این معنی است که ژنتیک بر استعداد چاقی و افزایش وزن تاثیر میگذارد.
در برخی از این موارد مراجعه به کلینیک چاقی و انجام عمل جراحی چاقی در کرج میتوانید از این اضافه وزن رها شوید.
غذاهای فراوری شده
غذاهای فراوری شده دارای مواد افزودنی هستند. علاوه بر این، ماندگاری طولانی دارند و طعم وسوسه انگیز آنها منجر شده است که بسیاری از افراد را به سمت خود بکشاند.
اغلب افراد برای خودداری از مصرف غذاهای فراوری شده، مقاومت کمی دارند. اینگونه مواد غذایی باعث پرخوری میشود.
بیشتر بخوانید: بهترین مواد غذایی با در نظر گرفتن سه راهکار
اعتیاد به مصرف برخی از مواد غذایی
برخی از موارد مانند مواد غذایی شیرین و پرچرب به طور ناخواسته مغز شما را تحریک میکند. مصرف این مواد غذایی منجر به اعتیاد افراد به مصرف این موارد میشود، در حقیقت فرد کنترل خود را برای خودداری کردن از این مواد غذایی از دست میدهد. در نتیجه این مورد میتواند یکی از مسائل مهم در ایجاد چاقی در بسیاری از افراد باشد.
انسولین
انسولین یک هورمون بسیار مهم در بدن بوده و موظف به ذخیره انرژی است. سطح بالای انسولین و مقاومت به آن میتواند با چاقی مرتبط باشد. جهت کاهش سطح انسولین، باید مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده را کاهش دهید و فیبر بیشتری مصرف کنید.
مصرف داروهای خاص
بسیاری از داروها میتواند عوارض جانبی داشته باشد، که یکی از این موارد افزایش وزن است. به عنوان مثال با مصرف داروهای ضد افسردگی پس از طی مدتی، شاهد افزایش وزن خود خواهید بود. داروهای دیابت نیز به همین صورت است.
این نکته را در نظر داشته باشید که این داروها منجر به کاهش قدرت و اراده شما نمیشود، بلکه عملکرد بدن و مغز را تغییر میدهند و در نهایت میزان متابولیسم کاهش یا اشتها افزایش مییابد.
مقاومت در برابر لپتین
لپتین هورمون دیگری است که نقش بسیار مهمی در چاقی دارد. این هورمون توسط سلولهای چربی تولید میشود و به مغز فرمان سیری میدهد. در افرادی که اضافه وزن دارند، چربی و لپتین فراوان است؛ اما لپتین به خوبی در بدن افراد چاق کار نمیکند. در این حالت فرد «مقاومت لپتینی» دارد.
در کلینیک چاقی و زیبایی البرز پس از انجام عمل جراحی، یک رژیم غذایی مناسب برای شما در نظر گرفته خواهد شد.
دسترسی آسان به غذاهای آماده
در چند سال اخیر متاسفانه مواد غذایی آماده در تمام فروشگاه به چشم میخورد، از خوراکیهای بی خاصیت گرفته تا فست فودها در سراسر شهر وجود دارد. با طراحی و حتی مزههای وسوسه انگیزی که دارند، کمتر کسی میتواند از خرید آنها صرف نظر کند.
بیشتر بخوانید: بهترین مواد غذایی برای لاغری
قند
قند اضافه شده به برخی از مواد غذایی بدترین مواد تشکیل دهنده آن به شمار میرود. در صورتی که قند بیش از حد مصرف شود، هورمونها و بیوشیمی بدن را تغییر میدهد، در نهایت منجر به افزایش وزن خواهد شد.
فروکتوز و گلوکز از انواع قند محسوب میشوند. گلوکز در انواع مواد غذایی از جمله نشاسته وجود دارد؛ اما، فروکتوز از قند اضافه ایجاد میشود. به همین جهت مصرف بیش از حد فروکتوز باعث مقاومت و افزایش انسولین میشود. در نهایت میتوان گفت که مصرف قند در افزایش ذخیره چربی و در نهایت چاقی بسیار موثر است.
عدم اطلاعات کافی
گاهی ممکن است برخی از افراد در خصوص بهداشت و تغذیه اطلاعات کافی و درستی نداشته باشند. این ناآگاهی میتواند دلایل مختلفی از مطالعه غلط در خصوص رژیم لاغری گرفته تا تبلیغات دروغین در خصوص مصرف برخی از مواد غذایی یا دارو برای لاغری باشد.
در نهایت باید اطلاعات در خصوص لاغری و کاهش وزن را از منابع معتبر دریافت کنید و در رابطه با خرید هر محصولی تحقیقات لازم را انجام دهید.
علت چاقی شکم
دلایل مختلفی از جمله رژیم غذایی نامناسب، خواب کم و بیکیفیت و عدم فعالیتهای ورزشی میتواند در ایجاد چاقی نقش داشته باشد.
افراد با داشتن رژیم غذایی سالم و سبک زندگی فعال میتوانند تا حدی زیادی چربی ناحیه شکم خود را آب کنند و خطرات مرتبط با آن را کاهش دهند.
علت چاقی ناگهانی
تورم یا نفخ به دنبال تجمع مایع در بافت میتواند منجر به افزایش وزن شود. چنین حالتی میتواند به دنبال قاعدگی، نارسایی قلبی، مصرف دارو، پره اکلامپسی، نارسایی کلیه و… رخ داده باشد.
افزایش سریع وزن ممکن است نشانهای از تجمع مایعات خطرناک باشد. همچنین این نکته لازم به ذکر است که ترک سیگار نیز میتواند منجر به اضافه وزن ناگهانی شود.
راهکارهای موثر برای پیشگیری از چاقی
مهمترین نکتهای که باید در خصوص پیشگیری از چاقی به آن توجه داشته باشید، رژیم غذایی سالم و داشتن فعالیت بدنی است. در ادامه نکات بیشتری را برای شما ذکر خواهیم کرد:
چربی مضر کمتر و چربی مفید بیشتری مصرف کنید
برخلاف تصور بسیاری از افراد که چربی را از رژیم غذایی حذف میکنند باید بگوییم که همه چربیها بد نیستند. چربیهای سالم مانند چربیهای غیر اشباع، سطح کلسترول را بهبود میبخشد و احتمال خطر چاقی نیز کاهش مییابد.
غذاهای فراوری شده و شیرین کمتری مصرف کنید
طبق مطالعات انجام شده مصرف غذاهای فراوری شده با احتمال خطر چاقی همراه است. بسیاری از غذاهای فراوری شده سرشار از چربی، قند و نمک هستند که فرد تمایل به پرخوری خواهد داشت.
سبزیجات و میوههای بیشتری بخورید
باید پنج تا نه وعده در روز میوه و سبزیجات مصرف کنید. هر وعده غذایی خود را پر از این مواد غذایی کنید که به کاهش خطر پرخوری کمک میکند.
مطالعات نشان داده که فیبر غذایی نقش مهمی در حفظ وزن دارد. برخی از افراد نیز ترجیح میدهند از مکملهای فیبر برای لاغری مصرف کنند.
مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین بخورید
شاخص گلیسمی برای اندازهگیری سرعت افزایش قند خون یک ماده غذایی کاربرد دارد. توصیه ما به شما برای پیشگیری از چاقی، مصرف غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین است. ثابت نگه داشتن سطح گلوکز به کنترل وزن کمک میکند.
برای داشتن سبک زندگی سالم خانواده را نیز همراه کنید
اگر از طرف خانواده حمایت شوید، راحتتر میتوانید برنامههای خود را برای جلوگیری از چاقی اجرا کنید. بهطور مثال برنامهریزی روزانه برای پیادهروی خانوادگی یا با دوستان میتواند بسیار لذتبخش و مفید باشد.
استرس خود را کاهش دهید
استرس تاثیر زیادی بر جسم و روان شما دارد. در واقع استرس منجر به واکنش مغزی میشود که الگوی غذایی شما را تغییر میدهد و منجر به هوس غذاهای پرکالری میشود. پرخوری بیش از حد غذاهای پرکالری میتواند در ایجاد چاقی نقش داشته باشد.
بیشتر بخوانید: رابطه استرس و چاقی
فعالیتهای هوازی در برنامه خود داشته باشید
فعالیت بدنی منظم برای حفظ یا کاهش وزن و سلامت کل بدن بسیار مهم و تاثیرگذار است. توصیه میشود ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی شدید در هفته داشته باشید.
چه افرادی در معرض چاقی هستند؟
عوامل زیادی میتواند خطر اضافه وزن و چاقی را افزایش دهد. در ادامه مواردی را که احتمال چاقی را در شما افزایش میدهد ذکر خواهیم کرد:
- عدم فعالیت فیزیکی
- رفتارهای ناسالم غذایی (مصرف کالری زیاد، مصرف چربی بیش از حد اشباع شده و مصرف غذاهای حاوی قند بالا)
- عدم خواب خوب و کافی
- تجربه استرس زیاد
- ابتلا به برخی از بیماریها (مانند سندرم متابولیک و سندرم تخمدان پلی کیستیک)
- ژنتیک
- مصرف برخی از داروها (داروهای ضد افسردگی، ضدبارداری و…)
- محیط پیرامون شما
عوارض چاقی
افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، در مقایسه با افرادی با وزن نرمال، در معرض خطر بسیاری از بیماریها و مشکلاتی از جمله موارد زیر قرار دارند:
- فشار خون بالا
- بدن درد و مشکلات فیزیکی
- کلسترول LDL بالا، کلسترول HDL پایین یا سطح بالای تری گلیسیرید
- بیماریهای روانی مانند افسردگی
- دیابت نوع ۲
- عدم کیفیت خوب زندگی
- بیماری قلبی و عروقی
- بسیاری از انواع سرطان
- سکته
- آپنه خواب و مشکلات تنفسی
- بیماری کیسه صفرا
- استئوآرتریت
- و حتی علل بسیاری از مرگ و میرها
کلام آخر
اگر دچار افزایش وزن هستید، باید با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی خود سعی بر کاهش وزن داشته باشید. در اغلب مواقع افراد با رعایت این نکات به روش صحیح، موفق به کاهش وزن میشوند.
در صورت عدم درمان راهکارهای دیگری مانند جراحی اسلیو معده در کرج، جراحی بای پس معده در کرج و… وجود دارد که توسط جراح لاغری انجام میگیرد.