پرکاری تیروئید و چاقی

آیا پرکاری تیروئید باعث چاقی می شود _ پرکاری تیروئید و چاقی

پرکاری تیروئید و چاقی با یکدیگر مرتبط‌اند و ارتباط این دو را با یکدیگر در این مقاله بررسی خواهیم کرد. پرکاری تیروئید از دسته بیماری‌های پیچیده‌ای است که اثرات زیادی روی بدن می‌گذارد. 

این عارضه می‌تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به عوارض بسیار شدید شود. با وجود این که پرکاری تیروئید منجر به کاهش وزن می‌شود، اما افرادی نیز هستند که با وجود پرکاری تیروئید افزایش وزن را به دلایل مختلفی تجربه می‌کنند.

منظور از پرکاری تیروئید چیست

منظور از پرکاری تیروئید وضعیتی است که غده تیروئید بیش از نیاز بدن هورمون تولید می‌کند. تیروئید در هر عملکرد بدن نقش بسیار مهمی دارد و به‌طور قابل توجهی می‌تواند بر متابولیسم بدن تاثیر بگذارد.

متابولیسم همان تبدیل غذا به انرژی است و در نهایت باعث می‌شود که سیستم‌های بدن عملکرد درستی داشته باشند. غده تیروئید بخشی از سیستم غدد درون ریز است و غده هیپوفیز آن را تنظیم می‌کند. 

غده هیپوفیز سیگنال‌هایی را به تیروئید می‌فرستد و دستور ترشح هورمون در جریان خون را می‌دهد. زمانی که تیروئید بیش از نیاز بدن هورمون تولید کند و ترشح داشته باشد، به عنوان پرکاری تیروئید شناخته می‌شود. 

پرکاری تیروئید باعث افزایش متابولیسم می‌شود و به دنبال آن بیمار متوجه افزایش ضربان قلب، تنفس و هضم خواهد شد. علاوه بر این خلق و خو، میزان وزن و وضعیت ذهنی بیمار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

حال با افزایش اشتها یا درمان بیمار، وزن کاهش یافته جبران می‌شود و اینگونه است که پرکاری تیروئید و چاقی می‌تواند با یکدیگر مرتبط باشد.

علائم پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید چه علائمی دارد؟

افزایش متابولیسم ناشی از پرکاری تیروئید منجر به سرعت بخشیدن هر فرایندی در بدن می‌شود. به همین جهت اغلب افراد مبتلا به این بیماری متوجه علائمی از جمله لرزش دست، افزایش تعریق، ایجاد مشکل در خواب، ضعف عضلانی به خصوص در قسمت بالای دست و ران‌ها می‌شوند.

علاوه بر این از تغییر بافت مو یا ریزش مو ناشی از پرکاری تیروئید نیز شکایت دارند. به‌طور کلی پرکاری تیروئید عملکرد بدن را تسریع می‌کند و علائم مختلفی ایجاد می‌شود که به شرح زیر است:

  • بزرگ شدن غده تیروئید
  • افزایش ضربان قلب یا ضربان قلب نامنظم
  • عصبانیت، اضطراب یا تحریک‌پذیری
  • اسهال مکرر
  • کاهش وزن بی‌دلیل همراه با افزایش اشتها و خوب غذا خوردن
  • ایجاد مشکلات قاعدگی و باروری

پرکاری تیروئید و چاقی چه ارتباطی با یکدیگر دارد

مشکلات مرتبط با تیروئید بسیار شایع است و بسیاری از افراد به این عارضه مبتلا هستند. آمارها نشان می‌دهد که کم کاری تیروئید بیش از پرکاری در بین افراد وجود دارد.

متخصصین به خوبی متوجه این شده‌اند که بین تیروئید، متابولیسم و وزن بدن ارتباط وجود دارد. به همین دلیل است که هرگونه تغییر در سطح هورمون منجر به تغییرات BMR و وزن بدن می‌شود. علاوه بر این تحقیقات نشان داده است که داروهای تیروئید بر وزن بدن بسیار تاثیرگذار است.

در واقع زمانی که افراد مبتلا به پرکاری تیروئید دارو مصرف می‌کنند وزن دست رفته خود را طی بیماری، مجدد به دست می‌آورند و بالعکس، بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید پس از مصرف دارو کاهش وزن را تجربه می‌کنند.

مطالب مرتبط: کاهش وزن با وجود کم کاری تیروئید

آیا پرکاری تیروئید منجر به افزایش وزن می‌شود؟

با وجود اینکه این بیماری باعث کاهش وزن می‌شود؛ اما افراد طی درمان وزن اضافه می‌کنند. افزایش وزن ممکن است ناشی از چنین مواردی باشد:

افزایش اشتها

این بیماران علاوه بر افزایش متابولیسم و انرژی، افزایش اشتها را نیز تجربه می‌کنند. بنابراین اگر بدن بیش از نیاز کالری دریافت کند، امکان افزایش وزن وجود دارد.

روند درمان

در پرکاری تیروئید تا زمانی که ترشح هورمون‌ها به صورت غیر طبیعی باشد، وزن بیمار کم است. با مصرف دارو و متعادل کردن هورمون‌ها، تیروئید عملکرد نرمالی پیدا می‌کند و وزن از دست رفته مجدد جبران می‌شود.

در نهایت اینگونه است که پرکاری تیروئید و چاقی با یکدیگر مرتبط می شوند.

درمان پرکاری تیروئید

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در بیشتر موارد افزایش وزن به دنبال پرکاری تیروئید مشکلی ایجاد نمی‌کند و جای نگرانی نیست. به خصوص اگر طی بیماری کاهش وزن را تجربه کرده باشید. با این حال اگر وزن زیاد و بیش از انتظاری تجربه کرده‌اید، با پزشک در میان بگذارید تا بررسی‌های لازم انجام گیرد.

معمولا افزایش وزن به تنهایی نشانه‌ای از اختلالات تیروئید نیست. در صورتی که افزایش وزن به همراه چنین علائمی داشته باشید، می‌تواند نشانه کم کاری تیروئید باشد:

  • خستگی
  • خشکی پوست
  • یبوست
  • افسردگی

اگر همراه با افزایش وزن چنین علائمی داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید. افزایش وزن به همراه علائمی مانند افزایش تعریق، عصبانیت و مشکلات خواب نیز نیاز به بررسی دارد.

پزشک تمامی علائم را در نظر می‌گیرد و آزمایشات لازم را تجویز می‌کند، در نهایت مشکل شما تشخیص و درمان موثری در نظر گرفته خواهد شد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *