
تاثیر چاقی بر بلوغ زودرس
در این مقاله تاثیر چاقی بر بلوغ زودرس را مورد بررسی قرار خواهیم داد. آمارها نشان میدهد که از هر ۵۰۰۰ کودک، یک نفر دچار بلوغ زودرس میشود.
عوامل زیادی میتواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد، که یکی از مهمترین این موارد مربوط به چاقی است که باید جدی گرفته شود.
در صورتی که بلوغ در دختران کمتر از ۸ سال و در پسران کمتر از ۹ سال شروع شود، به عنوان بلوغ زودرس شناخته میشود. نتیجه بسیاری از تحقیقات، چاقی را به عنوان یکی از عوامل ایجاد چنین مشکلی دانستهاند.
بررسی تاثیر چاقی بر بلوغ زودرس
تعدادی از مطالعات نشان دادهاند که دخترانی که اضافه وزن دارند، بیشتر در معرض بلوغ زودرس هستند. همچنین دخترانی که وزن کمی دارند و بیاشتها هستند، دیرتر به بلوغ میرسند.
بیشتر بخوانید: چاقی در کودکان
در نتیجه باید از همان کودکی مراقب بسیاری از موارد از جمله داشتن محدوده وزنی سالم بود تا به دنبال آن، عوارض ناشی از چاقی ایجاد نشود.
مطالعاتی که اخیرا انجام گرفته است، نشان میدهد که میانگین سن بلوغ در حال کاهش است و این مسئله میتواند هشدار جدی برای والدین باشد.
با این حال از بسیاری از عوامل که در بلوغ زودرس نقش دارند، به طور مثال ژنتیک، نمیتوان جلوگیری کرد. این نکته را باید در نظر بگیرید که چاقی یکی از عوامل اصلی است که میتواند بر بلوغ زودرس تاثیرگذار باشد.
چاقی چه تاثیری بر بلوغ زودرس میگذارد؟
دلیل ارتباط چاقی و بلوغ زودرس تا حدی مربوط به «هورمون لپتین» میشود. سلولهای چربی، لپتین تولید میکنند. حال هرچه چربی بیشتری داشته باشید، لپتین بیشتری در بدن نیز وجود خواهد داشت.
لپتین نقش بسیار کلیدی در تنظیم اشتها، تولیدمثل و… خواهد داشت. لپتین به تنهایی منجر به بلوغ زودرس نمیشود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد، برای شروع بلوغ، باید لپتین کافی در بدن وجود داشته باشد.
حال افرادی که سطح لپتین بالایی به دلیل افزایش وزن داشته باشند، بیشتر مستعد بلوغ زودرس خواهند بود. تغییرات بیولوژیک در نوزادان خردسال نیز میتواند تاثیر داشته باشد.
نتیجه برخی دیگر از مطالعات مبنی بر آن است که افزایش سریع وزن در طی شیرخوارگی ممکن است با ابتلا به چاقی در آینده و خطر ابتلا به بلوغ زودرس ارتباط داشته باشد.
در نتیجه باید والدین از همان ابتدا به سبک زندگی کودکان خود توجه داشته باشند تا فرزندشان دچار افزایش وزن نشود.
وظایف والدین در خصوص ارتباط چاقی و بلوغ زودرس
جلوگیری از چاقی تا حد زیادی از بلوغ زودرس جلوگیری میکند. به طور کلی اگر کودکتان وزن نرمالی داشته باشد، قطعا از بسیاری مشکلات احتمالی ناشی از چاقی جلوگیری خواهد شد.
برای کمک به جلوگیری از اضافه وزن و چاقی باید به این موارد در خصوص فرزند خود دقت داشته باشید:
- به کالری موجود در رژیم غذایی توجه داشته باشید؛ اما، نباید بیش از حد غذای کودک خود را محدود یا هر یک از وعدههای غذایی را حذف کنید.
- باید به کودک خود یاد دهید که عادت غذایی سالم و ورزش را در برنامه روزانه خود داشته باشد.
- با پزشک اطفال کودک خود حتما در این باره مشورت داشته باشید.
شاید سوالی که در این مواقع برخی از والدین ایجاد شود، این است که اگر فرزندمان دچار بلوغ زودرس شده باشد چه باید کرد؟
در صورتی که فرزند شما دچار افزایش وزن است، حتما باید او را تشویق به کاهش وزن کنید.
با این حال هیچ مدرکی مبنی بر اینکه کاهش وزن بر افرادی که بلوغ زودرس داشتهاند، تاثیرگذار است، وجود ندارد.
این نکته را در نظر داشته باشید که تنها افزایش وزن عامل بلوغ زودرس نیست، بلکه عواملی از جمله ژنتیک، جنسیت، نژاد و شاید حتی قرار گرفتن درد معرض مواد شیمیایی میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
به طور کلی در هر شرایطی باید والدین به وزن کودک خود توجه داشته باشند، در غیر این صورت علاوه در بلوغ زودرس در آینده دچار مشکلات متعددی از جمله فشار خون، دیابت و… میشوند که درمان در این مواقع برای این دسته از افراد به مراتب دشوارتر خواهد بود.
همچنین ممکن است در آینده نیاز به اقداماتی از جمله اسلیو یا بای پس معده در کرج برای کاهش وزن داشته باشند.
نکاتی برای کاهش وزن در کودکان
از آنجایی که چاقی یکی از عوامل تاثیرگذار در ایجاد بلوغ زودرس است برای حفظ وزن سالم و کاهش وزن کودکان باید این موارد در نظر داشته باشید:
رژیم غذایی سالم مانند سبزیجات، میوه و محصولات سبوس دار گزینه خوبی است. شیر و محصولات لبنی کم چرب و بدون چربی را نیز باید در رژیم غذایی فرزند خود بگنجانید.
نوشیدن آب کافی توصیه میشود و همچنین نوشیدنیهای شیرین باید محدود شود.
غذاهای پرکالری را محدود کنید. در واقع باید مواردی مانند تنقلات پرچرب، حاوی قند یا شور تا حد امکان خودداری شود.
کودکان باید فعالیت بدنی منظمی داشته باشند. کودکان سه تا پنج سال باید در طول روز فعال باشند. کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۷ ساله باید حداقل ۶۰ دقیقه در طی روز فعالیت بدنی داشته باشند.
زمان کم تحرکی مانند تماشای تلویزیون، بازیهای ویدیویی و… باید حداقل برسد.
فرزند شما باید خواب کافی داشته باشد. کم خوابی یکی از موارد تاثیرگذار در چاقی است. هرچه خواب کمتر باشد، میزان غذایی که مصرف میکند، افزایش مییابد و فعالیت بدنی شما نیز کمتر خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ارتباط کم خوابی و چاقی را مطالعه کنید. در نهایت به دنبال چاقی نیز میتواند عوارضی مانند بلوغ زودرس ایجاد شود.